I höstas började den ugandiska tidningen Rolling Stone att publicera namn och bild på påstått homosexuella. I rubriken på första sidan lades texten ”häng dem” till.
Tidningens publiceringskampanj stoppades av ugandiska myndigheter efter att bland annat David Kato Kisule stämt tidningen. Men skadan var redan skedd och flera hbt-aktivister rapporterade under hösten och vintern om ökade trakasserier.
Igår hände det som alla fruktat. David Kato Kisule mördades utanför sitt hem. Han var djupt engagerad i kampen mot det lagförslag som debatteras i Uganda där till och med dödsstraff för homosexuella handlingar föreslås införas i landet. Han var ofta i Europa för att söka stöd för kampen mot lagförslaget och från EU-Parlamentets HBT-grupp uttalas idag kondoleanser till hans familj och vänner.
” David har under hela sitt liv arbetat för mänskliga rättigheter och han kommer att minnas för sitt otroligt modiga stöd för mänskliga rättigheter för Ugandas homo-bisexuella och transpersoner.”
BBC uppger idag att David Kato Kisule misshandlades till döds.
Till RFSLs nätsida säger Frank Muhisha från hbt-rörelsen SMUG att ”de som piskat upp hatstämning” nu har blod på sina händer.
– Vi fortsätter vår kamp för mänskliga rättigheter för Ugandas hbt-personer – hat kan inte stoppa oss, säger han till RFSL.
RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund säger nu att Sverige måste agera för att säkerställa att mordet på David Kato Kisule utreds.
RFSL har sedan 2007 haft ett nära samarbete med den ugandiska hbt-rörelsen. Ett samarbete som intensifierades under 2010 som ett resultat av den allt hårdare antihbt-kampanj som bedrivs i landet.

Tidigare artiklar om Uganda

Stopp för outing i Uganda ”Häng homosexuella” uppmanar tidning i Uganda Skrämmande dokumentär om hatpredikanterna i Uganda Birgitta Ohlsson tror att ”antihomo”-lag skrotas

Mathildas film om Uganda prisad


450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda