QX är på besök i bergen ovanför Malaga i Spanien. Här bor Cristian och Thomas. Två killar som sålde allt i Sverige och flyttade hit.
– Vi är båda lite vad man skulle kunna kalla ”projekt-människor”, vi älskar projekt, att få skapa, säger Thomas Håkansson.
Thomas och Cristian hade bara varit tillsammans i ett år när de köpte sitt första gemensamma boende.
– Det var en lägenhet i Skärholmen och trots att lägenheten inte hade mer än tio år på nacken så totalrenoverade vi den. Vi bodde bara där i ett år innan det var dags för nästa projekt, en 70-tals villa i Flen.
Killarna totalrenoverade även den innan de köpte en gammal disponentvilla i Strömsnäsbruk.
– Där hade vi verkligen något att sätta tänderna i, säger Thomas. 321 kvm hus, 9000 kvm övergiven tomt plus ett gästhus. Vi återskapade den glans stället en gång hade haft och det med råge.
Thomas och Cristian träffades på QX kontaktsida Qruiser för 14 år sedan.
– Vi chattade några månader innan vi till slut beslöt oss för att ses på Kolingsborg den 2 maj 2009. Det var kärlek vid första ögonkastet. Två dagar senare flyttade Cristian in hos mig.
För fem år sedan började båda killarnas längtan efter Spanien att göra sig mer och mer påmind. Cristian som är uppvuxen i Chile kunde språket och befann sig mycket på Solkusten under sin ungdom, han kände att han längtade tillbaka.
– Och jag har längtat hit ända sedan jag studerade spanska i orten Benalmádena runt millennieskiftet.
Killarna började leta hus på nätet.
– Vi satt länge och ofta och ”porrsurfade” på Idealista och Fotocasa, Spaniens motsvarighet till Hemnet och vi hade hittat några intressanta objekt. Vi ville ha en Finca (egendom på spanska) på landet med mycket mark – en pool var ett måste. Sen tog vi kontakt med respektive mäklare och satte oss på flyget till Malaga.

Redan det första objektet de tittade på blev de intresserade av. Det låg i bergen ovanför Almuñécar, öster om Malaga. Och dagen efter hade de bestämt visning med en mäklare i Álora, nordväst om Malaga.
– Men eftersom vi tyckte att vi hade hittat rätt ställe diskuterade vi om vi kanske skulle avboka visningen i Álora. Men vi beslöt oss ändå för att titta på objektet.
De åkte upp med mäklaren uppför en smal, ringlande väg med stup längs med sidorna och Thomas tänkte för sig själv att där skulle han aldrig våga köra.
– Väl framme vid fincan fick jag en smärre chock, säger han. Huset var i mycket sämre skick än vad bilderna hade visat. Huset hade stora hål i taket och i det tak som återstod hängde det fladdermöss. Folk hade stulit allt som gick att stjäla, inklusive el-ledningarna i väggarna. Poolen såg dock ut att inte vara i alltför dåligt skick.
Visserligen var omgivningarna oerhört vackra, men Thomas var dock ännu mer säker på att Fincan de hade tittat på dagen innan var den rätta och han tänkte att Cristians tankar var desamma. Men där hade han fel. Cristian ville absolut ha det här stället.
– Han berättade om alla möjligheter och vilken potential stället hade och han sålde in idén hos mig så redan dagen därefter kontaktade vi mäklaren, lade ett bud och fick ett motbud som vi accepterade.
Nu skulle de bara sälja villan i Strömsnäsbruk.
– Eftersom den hade varit med i Sköna Hem och i den lokala tidningen tänkte vi att den skulle vara lättsåld men tji fick vi. Inte ett enda bud fick vi. Vi fick dra tillbaka huset från försäljning. Men vi köpte ändå huset i Spanien och stod nu med två hus.
Cristian och Thomas åkte fram och tillbaka mellan sina två hus, de påbörjade renoveringen, byggde ett nytt tak och fixade ny el. Tiden gick och en dag sommaren 2019 fick Cristian ett samtal från sin före detta chef som undrade om Disponentvillan fortfarande var till salu.
– I mars 2021 tog vi vårt pick och pack och flyttade hit och det har vi inte ångrat en sekund.
När de köpte fincan var det i princip en ruin, bestående av ett sovrum, ett stort kök, vardagsrum och ett badrum. Idag består huvudbyggnaden av tre sovrum, ett kök, ett vardagsrum och två badrum. I fjol byggde de en extra byggnad i anslutning till huvudbyggnaden, bestående av två separata sovrum med badrum en-suite.
– Nu har vi satt tänderna i att bygga ut pooldäcket. Sen är det ett ständigt pågående projekt med vår trädgård. Vi har planterat ett drygt hundratal fruktträd; apelsin, citron, lime, avokado, mango och lite andra tropiska träd.
– När jag berättade för mina vänner att vi skulle flytta hit så sa flera av dem, ”vad roligt, det har du ju pratat om så länge vi kan minnas”.
Idag jobbar Cristian som bemanningssjuksköterska och åker till Sverige och jobbar i två månaders perioder, några gånger per år. Det innebär att Thomas blir ensam i huset.
– Jag trodde att det skulle kännas ensamt men det är inga problem.
Vad saknar du mest med Sverige förutom vänner och familj?
– Det är nog maten och att allt det byråkratiska är enklare i Sverige. Men det positiva med Spanien överväger helt klart – klimatet, människorna och naturen.
Vad krävs för att man ska våga ta steget och flytta tror du?
– Det är så individuellt. I vårt fall hade vi båda språket. Viljan att lära sig språket är viktig. Vill man komma in i samhället är språket A och O. Jag tror dessutom att det är viktigt att man vet att man har en inkomst, om man inte redan sitter på en förmögenhet. Vi har ju en tanke med allt vårt byggande här och det är att starta upp en retreatverksamhet men även att kunna erbjuda Bed & Breakfast. Miljön här är otroligt vacker och hit kan man komma för att få lugn och ro. Vi körde ett testretreat i september förra året och det gav mersmak.
Thomas ser ut över poolen och upp mot bergen och den blå himlen.
– Vi ville inte vänta tills vi blev pensionärer, vi vill leva här och nu. Livet är allt för kort för att man ska leva det i oro och rädsla. Man måste våga ibland.