Just nu flyger folk in från hela världen till Turin, Italiens fjärde största stad. Kommande vecka ska över 100 miljoner tittare följa hur det går för de 40 länders artister som tävlar i Eurovision Song Contest i stadens Pala Olimpico-arena.

Att det blev just Turin stod klart i oktober då Italienska tv-bolaget Rai och EBU enats om att staden bäst skulle kunna arrangera tävlingen och möta det höga tryck på hotell tävlingen medför. Giulio Giraudi är frilansande arkitekt med bas i Turin och faktiskt, i Sverige. Till hösten planerar han att bosätta sig i Göteborg där pojkvännen finns. 34-årige Giulio har rötter i Rom, men har bott i Turin sedan studietiden. Han beskriver staden som mycket avslappnad och välkomnande.
– Men vi är inte i är inte så ”färgglada” som i Rom och andra städer. Vi är väldigt svenska på det sättet, ”we don´t like to show off, skrattar han.

När man frågar både Giulio och andra Turin-homos, säger de flesta att det inte finns några gayklubbar/barer och att allt är mixat. Men visst går gaysen till utvalda ställen. Ja, klubbarna är mixade men tittar man på mingelbilder råder det ingen tvekan för regnbågsögonen om vart man hamnat. Däremot flyttar de runt på olika lokaler så bäst är att kolla klubbarnas FB-sidor. Centralino Club har fester under sitt eget på fredagarna med tre golv hits, hiphop och hårdare dansmusik.  Ibland upplåter de lokalen till klubbar som Bananamia som lockar de unga bögarna med polare, Queever, Portafortuna (lite äldre) och Sorpresina (lite mer kaxigt, ungt och avantgarde). I entrépriset på mellan 10-15 euro ingår sen en drink. Bra att veta att det blir bra tryck tidigt så gå ut vid 23-ish. Inget sitta hemma och värma a´la Sverige.
På barfronten finns flera barer som kallar sig  ”gayfriendly” , Lumeria, som ägs av en lesbisk kvinna och Alibi med billiga drinkar. Även #senzafronzoli är värt ett besök. Och för den som är sugen finns det två bastuklubbar för homosexuella män…

Festligt partygäng på Centralino.

Som en slags regnbågshub finns också Casarcobaleno, som anordnar massa events, är högkvarter för Turino Pride och har en bar. Och den 18 juni firas Pride i Turino med parad, och stora fester arrangerade av stadens regnbågiga festfixare.

Turin är ett gayvänligt turistmål, då norra delarna av Italien är mer öppna än de södra (om man bortser från populära turistorter som Capri). Men religionen spelar in i i HBTQ+personers rättigheter och både högern och vänsterblocken låter religionen styra lagstiftandet. Samkönade par kan sedan 2016 ingå partnerskap, och det finns en anti-diskrimineringslag, dock enbart sett till arbetsplats-relaterade situationer. Men bortom det saknas diskrimineringsskydd och rättigheter vid IVF/adoption.

– Den yngre generationen tar plats och är högljudda, men det påverkar tyvärr inte samhället i stort. De finns på TikTok, Insta och andra sociala medier, men de når inte fram till den äldre generationen. De blir som två block, konstaterar Giulio Giraudi.
Han får medhåll av Paolo som jobbar volontärt med Torino Pride.
– Vi behöver en förändring, men den sitter långt inne. Men steg för steg vinner det nya Italien mark, ett exempel på det är Måneskins vinst ifjol. Jag märker att de påverkar orkat opinionen i stort och många unga hade lättare att berätta vilka de var efter vinsten.

Kvartetten som vann Eurovision i fjol har satt landets queerscen på kartan och till QX sa gruppens Victoria De Angelis efter segern i Rotterdam:
– Vinsten var viktigt för oss, särskilt i Italien som är väldigt bakåtsträvande när det gäller LGBTQ+ personer. De har ett konservativt tankesätt och många äldre människor är emot att vara gay. Det är galet, och det borde inte vara så. Vi som har en stor publik försöker sprida ett positivt budskap. Förhoppningsvis kan personer som ser upp till oss hitta mod i att vi säger att alla ska få vara som de vill vara. Det har varit ett ganska tabu ämne tidigare, men vi tycker det är viktigt att sprida att alla ska få vara som de vill och älska vem de vill.

Mahmood, som i år representerar landet tillsammans med 19-årige sångaren Blanco, kom tvåa med superhiten Soldi 2019 och duon tillhör nu åter en av vinnarkandidaterna.  Under våren har duon haft en superhit med Brividi, en kärleksduett med en video där det tydligt framgår att Mahmood, som konsekvent vägrar att bekräfta sin sexualitet, sjunger om en kille och Blanco om en tjej.
Men till skillnad från Måneskin har Mahmood ingen högljudd agenda. Snarare tvärtom.

29-årige Mahmood anser att om man som gay ska tvingas komma ut och prata om sin sexualitet så kommer homosexualitet aldrig att anses normalt. När QX intervjuade honom inför semifinalen 2019 sa han att han helt enkelt inte tror på sexuella etiketter.
Giulio Girardi menar att både Måneskin och Mahmood sakta hjälper till att flytta fram acceptansen för HBTQ+personer i Italien, fast på olika sätt.
– Måneskin är populära bland yngre generationer, de under 35, och det är bra att de har det artistiska uttryck de har, och att de pratar om att vara queer och så. Sen tror jag personligen att det mer handlar om att marknadsföra en image mer än att slåss för rättigheter. Det är bra att de gör ”nåt”, men det påverkar inte det praktiska livet i Italien än. Men attityderna bland de äldre mjuknar med tiden.

Giulio.