Hotellet vi bor på har bara haft öppet i 55 dagar, PopArt-museet vi besöker där de visar verk av Haring, Warhol och Lichtenstein öppnade i juni, gaybaren Hell-o är så ny att guiden inte visste om att den fanns, och sommarens prideparad var den största någonsin. Dessutom byggs det överallt i stan. Tallinn är på frammarsch. Det märks, i varje hörn, i varje kvarter.

Vi anländer till Tallinn en fredagsmorgon. Staden välkomnar oss med sol och en blå himmel när vi checkar in på det nyöppnade boutiquehotellet Nunne som ligger i Gamla Stan, här bodde nunnorna förr i tiden när delar av hotellet var ett kloster. Hotellet är snyggt, fräscht och modernt med perfekt läge. Får man ett rum några våningar upp har man dessutom lite skön vy.

Runt hörnet vid hotellet ligger en fantastisk utsiktsplats, men det är brant och trappstegen många. Smått andfådda ser vi ut över hela Tallinn, en stad med 450 000 invånare och som bara ligger 40 minuters flygresa från Stockholm. Det är en vacker gammal stad. Innan vi åkte sa vänner som varit här ”Åh Tallinn är så mysigt” och det stämmer verkligen. Husen är vackra, portarna färgglada, ingen är den andra lik, det är backar och kullerstenar, sneda hus och vackra bakgårdar. Att gå lite vilse och vandra runt är att rekommendera. Så med karta och mobil ger vi oss sedan ut för att upptäcka Tallinn. Det är Poordi, Rannamäe och Vana-Kalamaja… Finska undrar ni? Vi också. Men nej, estniska och finska är visserligen besläktade, men ändå två olika språk.

Vi tar en kaffe på Raekoja Plats som påminner om Stortorget i Gamla Stan i Stockholm, ser både kyrktorn och muren som omger staden. Visby, Mariehamn och Helsingborg är städer som lätt poppar upp i huvudet när man ska förklara hur Tallinn ser ut.
Innan lunch gör vi ett besök på nyöppnade PoCo Pop And Contemporary Art Museum där de visar konst av Keith Haring, Andy Warhol och Roy Lichtenstein för att nämna några. €18 i entré känns dock lite väl saftigt…

Vi äter lunch i Rotermanni, en nyare och modern stadsdel närmare vattnet. Restaurangen R14 har Michelin-plaketter på fasaden vid entrén. Inga stjärnor, men omnämnanden. Och det är här vår stora Tallinn-upplevelse tar sin början – maten. Jag har sällan, om nånsin, ätit så bra och god mat på någon av alla resor jag gjort. Helt oväntat för min del måste jag säga för jag har aldrig tänkt på Tallinn eller Estland som ett kulinariskt resmål. Men det är det verkligen och jag listar samtliga restauranger vi besökte i Tallinn i slutet av artikeln. Prisvärt är det dessutom, det finns fortfarande länder där vi svenskar kan känna att det är billigare än hemma. Estland är ett av dem. Mat, fika, alkohol, taxi. Allt är billigare.

Efter en eftermiddagsvila på hotellet tar vi på kvällen oss ner mot området Noblessner Seafront Quarter – ett tidigare ubåtsvarv som är Tallinns snabbast utvecklande, och därmed det mest intressanta området sägs det. Och det är riktigt coolt. Rufft och modernt på samma gång. Här har man bland annat byggt upp en bastu-by (Igluopark) – 2023 är ju bastuns år i Estland – och här kan man hyra sin egen bastuiglo med tillhörande rum och sen ta ett dopp i havet. Med trädäck och vackra ljusslingor utanför. Hur mysigt som helst.

I samma område ligger Lore restaurang som är resans höjdpunkt vad gäller maten. Vi beställer ”The Lore Experience”, en slags fem rätters där servitören kommer in med än den ena än den andra fantastiska rätten. Superlativen haglar. Det är ”wow”, ”herregud” och ”hjälp va gott”. En middag jag aldrig kommer glömma!
Efter middagen tar vi en promenad till en hemlig bar i Tallinn. En slags speak easy. Allt vi har fått är en adress, men utanför finns ingen skylt, inga tecken på att det ska ligga nåt här. Men på en liten liten klisterlapp vid dörrhandtaget ser vi ett telefonnummer. Vi ringer och säger att vi är två personer. En stund senare kommer en kvinna och öppnar, ”välkomna till Whisper Sisters” säger hon. En trappa ned gömmer sig en cocktailbar med flera olika rum, det är Charleston-inspirerat med Gatsby-servitriser i piffiga hattar och det spelas 20-talsmusik i högtalarna. Vi får ett bord och beställer cocktails. Och har så trevligt att vi beställer några till. Och några till…

Dag två har vi en alldeles egen guide med oss – Jaan. Vi promenerar runt i Gamla Stan, upp till den estnisk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen, vi promenerar längs med mysiga gator ner till havet, äter lunch med Indrek som är gay och har bott i Tallinn sen han var liten. Men vi förstår snabbt att gaylivet inte är något han rekommenderar, eller ens kan berätta något om.
– Det är som i alla andra städer, man träffas via appar. Det finns några barer i stan men de är så få och små, säger han.

Okej, så Tallinn är inget Berlin vad gäller extravagant gaynattliv, men det visste vi redan. Men det finns sen undergroundscen som är mixad, med house och technoklubbar. Den mest populära är klubben med det fantastiska namnet Everything is forbidden.
– Ja, där har jag varit några gånger, säger Indrek. Där har jag hånglat med nån kille på dansgolvet så ja, det är mixat.

På eftermiddagen besöker vi först den enorma inomhusmarknaden Balti Jaama Turg som sägs ”vilja främja hälsosam och balanserad kost, samt synliggöra rena och äkta råvaror och traditionell matlagningskonst”. Tänk Östermalmshallen fast gånger tio och ekologisk. Och det är bara på nedervåningen, en trappa upp hittar man nämligen 100-tals meter av loppmarknader och krimskrams. Så stort att man kan gå vilse. Miljontals prylar, överallt. Men jag köpte ändå ingenting… Men ångrar att jag inte provade en burgare på VLND Burger, den utsågs nämligen till den 5:e bästa i hela Europa!

På väg mot Fotografiska strosar vi runt i området Telliskivi Creative City – ett tidigare industriellt område men som idag är mer ’bohemian chick’ med design, ateljéer, gallerier. Vi går även förbi området Depoo där två tågvagnar gjorts om till restauranger vid Peatus. Snyggt och annorlunda.
Fotografiska slog upp dörrarna för något år sedan och visar nu den retrospektiva utställningen Pastful blast av den öppna hbtq-fotografen Toomas Volkmann. En av kuratorerna för utställningen är Tanel Veenre som även han är öppet gay. Vad tycker han om gaynattlivet då?
– Jag går inte ut lika mycket nu som jag gjorde innan jag och min man fick barn, säger han. Men om jag går ut så går jag till Hungr. Den ligger lite utanför citykärnan och tar max 50 personer, men det är en kul stämning där. Lite yngre klientel. Det finns en klassisk bar här också, X-bar, men den har liksom stannat kvar på 80-talet och spelar fortfarande It’s raining men, och sorry, men ”I can’t stand that”.

När vi promenerar runt på kvällen ramlar vi över gaybaren Hell-o. Guiden ser förvånad ut, vi sticker in huvudet men det är bara 4-5 personer i lokalen. Så vi går vidare och tar oss till cocktail-baren Botaanik som ligger i den Gamla delen. Muren är upplyst och lyser enormt vacker mot natthimlen. Botaanik ligger bara någon meter från muren. Det är litet, charmigt och vi får känslan av att befinna oss på ett gömställe. En av ägarna är gaykillen Andres vars drinkmeny är specialiserad på Negroni i alla smaker och väl värd ett besök.

Dag tre besöker vi Kadriorgs vackra slott (Tallinns Versailles?), går på Vabamu museum där en av utställningarna handlar om hbtq-historia i Estland, vi fikar och besöker sedan minnesmonumentet efter Estonias förlisning, ofattbart att det är 30 år sen nästa år….
Shopping då, tänker ni. Nja.. Jag skulle inte åka hit för att shoppa då själva butikerna är lite utspridda och det finns ingen riktig shoppinggata som vi är vana vid hemma.

Vi äter lunch med Eeva som var med och anordnade Baltic Pride Tallinn i somras och som var en succé!
– Vi har aldrig haft så mycket folk i paraden, jag tror vi var 6000 personer.
Eeva säger att Estland ligger många år efter Sverige vad gäller hbtq- frågor men den 1 januari 2024 inför landet könsneutrala äktenskap som första land i Baltikum.
– Även om Lettland har en president som är öppet gay så ligger Estland före i hbtq-frågor. Och jag tror vi även är i framkant med Sverige vad gäller transpersoner. Där har vi verkligen kommit långt, säger Eeva som själv är tillsammans med en kvinna och har två barn.

På kvällen tar vi taxi utanför stan, vi åker förbi arenan där Madonna. Robbie Williams, Elton John och Lady Gaga har uppträtt och ut till den omtalade restaurangen Noa som ligger precis vid havet på andra sidan bukten så man ser Tallinn från bordet. Ett absolut måste för den som gillar god mat och fin omgivning. Michelinomnämnda även denna. Och vi skålar i ett extra gott vin denna sista kväll och vet att vi kommer tillbaka. Kanske i vår och kanske när det är lite varmare. För en weekend i Tallinn är verkligen något jag kan rekommendera alla.