Det som Daniel Nordström trodde skulle bli en trevlig stund slutade med att han blev grymt mördad. Daniel sitter framför datorn när han mordkvällen får ett sms från ”Aaron”. Det är lördag den 20 december 2008 och 26 åriga Daniel ska snart iväg på en fest, men 17 åriga ”Aaron” och 15 åriga ”Habib”, har sagt att de vill träffa honom. ”Aaron” och Daniel Nordström har haft kontakt med varandra i nästan två månader. De har skickat 150 sms till varandra efter att de träffats på kontaktsajten Body Contact. ”Aaron” har messat till Daniel att han är intresserad av killar och på MSN har han även skrivit att han har en kompis som också vill testa killsex och skulle ta med sig honom.
I polisförhören får kan vi läsa att ”Aaron” frågat sin kompis ”Habib” hur modig han är. ”Habib” svarar att han är modig på en skala 1-10, så är han 6. ”Aaron” berättar då att han känner en homosexuell man som jobbar för Telenor och att han säkert har massor med mobiltelefoner hemma.
I förhören uppger ”Habib” att ”Aaron” säger att de ska spela att de är homosexuella. ”Habib” berättar vidare att han känt till att ”Aaron” ogillar homosexuella eftersom han flera gånger tidigare på väg till moskén sagt att ”alla bögar borde dö”. Och han fortsätter:
– Vi bestämmer att ”Aaron” ska strypa honom tills han blir medvetslös. ”Aaron” frågar mig om jag har en liten kniv. Jag hade en sådan hemma som vi kan använda.
”Aaron” har efter flera års judoträning blivit mycket skicklig. Han kan grepp som kan göra en person medvetslös. Efter att han använt ett sådant grepp ville han att ”Habib” skulle hugga med den lilla kniven så att Daniel skulle få så ont att han inte orkade ta sig upp.
De tar ”Habibs” scooter och parkerar i närheten av Daniels lägenhet. ”Aaron” skickar sms om att de är framme och snart är de inne i lägenheten.
Det tar inte lång stund innan alla tre ligger i sängen berättar ”Habib” och hans berättelse om vad som händer i lägenheten kan sammanfattas så här:
”Aaron” börjar massera Daniels rygg medan ”Habib” smeker honom framifrån. Helt utan förvarning tar ”Aaron” stryptag på Daniel. Daniel försöker komma loss men börjar snart tappa medvetandet. ”Aaron” säger åt ”Habib” att hugga Daniel och han börjar hugga med fickkniven mot bröstet. Sedan lindar ”Aaron” in Daniel i sängkläderna. Daniel var inte död ”han var fortfarande tjugo procent”.
– Jag ska börja klä på mig när ”Aaron” säger ”han, han andas. Han har fått tillbaka andan”. Då gick ”Aaron” och hämtade den andra kniven i köket.
– Du får sticka igen. Stick han igen, beordrade ”Aaron” och jag sa ”varför då” jag hade redan stuckit honom två gånger och vill inte sticka mer. Jag svarade ”varför ska jag göra det?” och ”nej, Nej, Nej” sen bara blev det så att jag högg.
Han säger att han hugger genom täcket utan att se Daniels ansikte. Sista hugget hoppade Daniel till, berättar ”Habib”.
Efteråt så säger ”Aaron” åt ”Habib” att ta vad han vill. ”Aaron” själv berättar i förhören att han tar dator och mobiler, eftersom han tror att spår av deras kontakter kan hittas den vägen.
”Habib” tar även några DVD filmer. Sedan åker de iväg. De kommer fram till en kyrkogård där de kommer på att de glömt att ta med datorn och sticker tillbaka till lägenheten för att hämta den.
”Aarons” version av vad som har hänt skiljer sig i stora delar från ”Habibs” berättelse. Han uppger att de gick hem till Daniel för att ”leka”. Vad leken bestod av visste han inte men när de väl kom till lägenheten så började de snart att brottas i sängen. Under brottningen så tar Daniel av sig byxorna och visar sitt könsorgan. Detta tycker ”Aaron” är äckligt och han försöker dölja den med Daniels ben och plötsligt kommer ”Habib” med en kökskniv och hugger ihjäl Daniel. Han håller sig till denna version under stora delar av polisförhören.
Efter mordet så tar ”Aaron” kökskniven till moskén där han tvättar kniven och lägger den i ett skåp. I moskén säljer ”Aaron” även datorn som han först formaterat om för att radera allt Daniels innehåll.
Det går flera veckor innan polisen griper de två ungdomarna. Den polis som står för de flesta förhören med ”Aaron” får inte riktigt fram något motiv till vad som har skett. ”Aaron” säger: ”när vi var där så lekte vi på sängen med kläder på. Tills han började klä av sig, och jag tänkte vad äckligt med tanke på att jag bara hade haft tjejer innan. Så plötsligt så höll jag honom fast hårt och jag var rädd och jag vet inte vad som hände. Sen helt plötsligt kom min kompis med kniven”.
”Aaron” säger även om Daniel att ”första gången som jag träffade honom betedde han sig inte som homosexuell. Han var mer schyst, som en vanlig människa.”
Polisen får kanske inte fram hela motivet, men ”Aaron” ger en tydlig bild om vad han anser om homosexuella. Han påpekar ofta under förhören att han är mycket religiös och säger att homosexuallitet är förbjudet enligt islam, kristendom och judendom. ”Kille och tjej är helt ok. Men inte kille-kille i min personliga värld” säger han och lägger samtidigt till att han rättar sig efter vad samhället tycker. I stort sett fick polisen som förhörde ”Aaron” inte fram något vettigt alls och Aaron håller innan rättegången fast vid sin version. Men under den ändrar han sig och berättar istället i stora delar samma sak som ”Habib”.
I förhören med ”Habib” är man mer rakt på sak. Förhörsledarna frågar honom om det var på grund av att Daniel var homosexuell som han blev mördad. ”Habib” svarar ”inte vad jag vet”. Det är ”Habib” som berättar att ”Aaron” hade spelat bög på nätet. Att spela intresserad på nätet för att få kontakt med bögar var något som även den så kallade ”Smeden” gjorde och när han väl fick till en träff spelade han intresserad innan han rånade, grovt misshandlade och till och med dödade.
Polisen frågar också om de har ”knackat bög” eller gått till fler lägenheter och rånat homosexuella, men ”Habib” svarar nekande.
Polisen frågar vad han tycker om homosexuella
– Jag kanske tycker att de är äckliga. De är äckliga för att det är samma kön. Men jag tycker inte att de borde dö, ”eller något sådant”.
Polisen frågar även vad islam säger om homosexuella.
– Enligt islam om fyra vittnen sett det ska de puttas ner från ett berg. Att de ska dö.
”Habib” säger dock att motivet till brottet var att stjäla och det var därför de åkte hem till Daniel. Och att de skulle ”sätta Daniel ur spel” så att han inte kunde kämpa emot dem när de gick sin stöldraid i lägenheten.
Åklagaren väljer i tingsrätten att inte pröva om det skulle kunna röra sig om ett hatbrott utan stannar vid att det endast rör sig om rån och mord. Tingsrätten gör bedömningen att de inte tror att det handlar om rån eftersom de stjäl dator och mobiler som kan koppla ”Aaron” till brottet. Att Daniels dator formateras två gånger anser tingsrätten styrker att motivet inte handlar om att stjäla. Utan de menar att de ser ”rånmotiv som en ren efterhandskonstruktion, ”och” de begav sig till Daniel Nordström för avsikt att döda honom”. Detta kommer tingsrätten bland annat fram till eftersom gärningsmännen hugger i hjärtat. Och de borde vara medvetna om vad många hugg i bröstet kan åstadkomma. De skriver i domen att ”någon anledning att rubricera gärningen på ett annat sätt än mord finns därför inte”. 15 åriga ”Habib” dömds till 1 år och sex månader i sluten ungdomsvård och ”Aaron” får tre år i sluten ungdomsvård. Eftersom tingsrätten menar att det inte rör sig om ett rånmotiv så borde detta betyda att det finns ett annat mörkare motiv.
Åklagaren Bo Albrektsson säger till QX.
– Utredningen visade inte på något annat än ett rånmotiv. Att i denna situation göra gällande att det handlade om ett hatbrott var därför helt omöjligt. Mina egna funderingar – för sådana har man naturligtvis under en förundersökning – de behåller jag för mig själv. Så, tyvärr är detta det enda jag kan delge dig.
Bo Albrektsson har tidigare varit åklagare i ett likande mord i Malmö. Homosexuella Urban blev mördad av två unga killar. Den ena killen, Freddy, kände Urban sedan tidigare och verkade ha en relation med offert. Men den andra gärningsmannen kände inte till något annat om Urban än att denne var homosexuell. Freddy hade sagt att han kände en bög som borde dö. Trots detta prövade inte heller då Bo Albrektsson, straffskärpningsregeln.
Hatbrottsjouren i Stockholm har inte deltagit i utredningen och kan heller inte kommentera en utredning gjord av en annan polismyndighet.
– Jag konstaterar dock av förhören att polisen bland annat har arbetat efter att det kan finnas ett hatbrottsmotiv, säger Kommissarie Mikael Ekman från Hatbrottsjouren. Jag tycker att poliserna som hållit förhören inte ska kritiseras ur ett hatbrottsperspektiv, de har ställt relevanta bra frågor och kom ihåg att polisen inte är de som i slutändan beslutar om det blir straffskärpning eller inte.

När det gäller hatbrott är finns det ett par enkla frågor som såväl polisen, åklagaren och slutligen domstolen kan ställa sig: Hade detta brott hänt om offret inte hade varit homosexuell, svart, muslim eller liknande.
– Är svaret på den frågan nej kan man utgå från det i sitt fortsatta arbete med att klarlägga motivet. Det är givetvis en förenkling av det komplexa i en utredning som kan ha hatbrottsmotiv. Även om motivet är att stjäla, råna eller liknande kan det finnas ett underliggande motiv, ett motiv att exempelvis kränka någon för att denne är homosexuell. Ett tydligt exempel på det är det övervåld som sker i hatbrottsärenden. När det gäller ”Smeden” resonerade åklagaren i den termen och så även domstolen, säger Mikael Ekman.

QX har valt att använda pseudonymerna ”Aaron” och ”Habib” om de två dömda ungdomarna på grund av deras låga ålder.

Läs artikeln om mordet på Urban:

Mördad för sin läggning – Urban

Läs tidigare artiklar om mordet på Daniel:

Dömda för mord Mordrättegång inledd i Malmö Häktningsförhandling avslutad i Malmö Två ungdomar gripna för Malmö-mord 26-årig homosexuell man funnen död i sin lägenhet