Temat för årets Pride är ”makt” och hur vi förhåller oss till och påverkas av den. Därför gästas Pride House varje dag av en person med makt som yrke: journalister, politiker och kulturutövare.

Tasso Stafilidis leder samtalen

– Vi vill visa att makt kan tolkas på olika sätt. Det finns en föreställning i samhället att det ska vara vita medelklassmän som ska ha makt, säger Kalle Persson, verksamhetschef på Pridehouse.

Samtalen ska ske i skämtsam, men allvarlig ton, och leds av Tasso Stafilidis, som med ett förflutet som riksdagsledamot har ett nära förhållande till temat. Den återkommande frågan är ”hur ser du på makt” och första gästen är Ali Al-Basri som representerar Arabiskt initiativ.

– Frågorna kommer att handla om makt och maktlöshet ur ett arabiskt perspektiv. Jag ställer frågor utifrån mina egna erfarenheter, exempelvis då jag var i Iran och träffade många
människor som kände sig maktlösa och varken vågade ställa sig upp mot makten eller leva ut sina liv till fullo.

Birgitta Ohlsson
Och det är något vi även kan hitta i Sverige, oasvett etnisk bakgrund.

En av Tasso Stafilidis tyngre gäster är EU-minister Birgitta Ohlsson (fp), som gästar Pridehouse på torsdagen.
– Jag tycker att hon förvaltar sin makt väl. Hon är en väldigt duktig EU-minister, som inte bara har stora öron utan även lyssnar med dem, om du förstår. Hon ska få svara i egenskap av både minister och tidigare aktivist. Det blir intressant att se om hennes förhållande till makt förändras beroende på vilken position hon har.

En av punkterna på Birgitta Ohlssons politiska agenda är att avskaffa tvångssteriliseringen för transpersoner i Sverige. Hon har kallat Pride-parader ”2000-talets lackmustest” för hur långt ett land har kommit i hbt-frågor, och engagerat sig i hur situationen ser ut i såväl Sverige som Uganda och Vitryssland. Om detta talar hon i senaste numret av QX. Läs hela intervjun med Birgitta Ohlson här

Dagens makthavare – varje dag klockan 14.00 på Pride House.
Nyfiken på vad som händer på Pride idag? Kolla in QX Gaymap!