I veckan inleds Europride 2018 i Stockholm. Som hbtq-person, SSU:are och socialdemokrat är det självklart för mig att delta. Det känns viktigare än någonsin att stå upp för min och alla människors rätt att leva och älska vem man vill i en tid där hbtq-rättigheter hotas av högerextrema krafter.

Pride är politik och nu i höst går Sverige till val. Därför vill jag påminna om det enskilt största politiska hotet mot hbtq-personer och våra rättigheter: Sverigedemokraterna.

I takt med att högerpopulismen växer hotas också våra framsteg för alla människors lika värde och rätt, inte minst för HBTQ-personer. Vi ser det runt om i Europa där hbtq-rörelsen möter kraftigt och våldsamt motstånd. Vi har sett homofoberna marschera i hundratusental på gatorna i Frankrike mot samkönade äktenskap och familjer, vi ser hur hbtq-organisationer och aktivister trakasseras i Ungern och Polen. Ryssland och Litauen har antagit lagar mot så kallad ”gay-propaganda” och i Turkiet förbjuds prideparader och andra hbtq-aktiviteter. Den här utvecklingen drivs fram av en växande nationalism och högerextremism.

Att Sverige står värd för Europride innebär ett större internationellt fokus och att vi har Europas ögon på oss. Sverige ska vara ett föregångsexempel. Men tyvärr finns homofobiska krafter i allra högsta grad även i Sverige som kanaliseras parlamentariskt genom Sverigedemokraterna. De är nämligen inte bara ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det är även ett hbtq-fientligt parti som ser kärnfamiljen som en grundpelare i samhället.

Det finns flera exempel på homofobiska uttalanden som gjorts av Sverigedemokratiska topp-företrädare. Exempelvis har SD:s företrädare och riksdagens vice talman Björn Söder kallat Pride för en pervers tillställning och jämfört homosexualitet med pedofili och SD:s gruppledare Mattias Karlsson kallade samkönade äktenskap för “ännu ett steg i utrotningskriget mot kärnfamiljen”.

SD:s HBTQ-politik sammanfattas ganska bra av Jimmie Åkessons ord i en intervju nyligen i QX där han svarade: “Har vi inte stött en enda hbtq-reform i riksdagen? Där ser man”. De säger nej till alla hbtq-vänliga reformer, men ja till alla hbtq-fientliga förslag. De vill bland annat att präster ska kunna säga nej till att viga samkönade par, de är emot att samkönade par ska kunna adoptera, att lesbiska par ska få assistans med insemination, de vill inte att transpersoner ska ges skydd i diskrimineringslagar och det var inte längesen de tyckte att Svenska kyrkan borde “bota homosexuella”.

Med bakgrund av dessa värderingar är det också anmärkningsvärt att Moderaterna är beredda att ta stöd av Sverigedemokraterna för att regera. Nyligen skrev Moderaternas gruppledare Tobias Billström att SD saknar värderingar. Men det är precis tvärtom, de har rasistiska, sexistiska och hbtq-fientliga värderingar. Det är naivt att tro att Sverigedemokraterna inte kommer begära inflytande i utbyte för regeringsmakt. Det vore farligt för Sveriges utveckling och inte minst för hbtq-rörelsens framsteg. Det är tragiskt och ryggradslöst att Moderaterna verkar välja makten före att stå upp för demokratiska värderingar om alla människors, inklusive hbtq-personers, lika värde.

Hbtq-rörelsens historiska segrar får aldrig tas för givet, det är något vi ständigt måste försvara. För det går snabbt att rasera det som tagit lång tid att bygga upp.

Sverigedemokraterna är ett reellt hot mot hbtq-personers rättigheter. Om de får ökat inflytande efter valet kan många segrar vi tagit för givna rullas tillbaka. Det kan du vara med och förhindra i valet den 9:e september.