Vi lever 2018 och möts ibland av frågor som att det där med homo-, bisexuella och transpersoner det är väl okontroversiellt. Det är väl ingen som har problem med det. Men tyvärr är inte verkligheten sådan. Otryggheten, hatet och hoten finns och måste tas på allvar.

Sverige har visserligen kommit ganska långt med att likställa hbtq-personer med andra i lagen men vi är inte framme. Resan är inte slut. Bara under årets Pride-säsong har vi sett tydliga bevis på att det finns motstånd och hat mot hbtq-personer i Sverige. På Öckerö stals och förstördes affischer som satts upp för att göra reklam för den lokala Pride-dagen. I utsatta förorter och på en rad andra platser förstörs flaggor och flaggstänger med regnbågsflaggor. I Eskilstuna, Luleå, Stockholm och Norrtälje för att nämna en handfull platser gör Nordiska Motståndsrörelsen aktioner mot Pride med klistermärken, banderoller och en hotfull närvaro. Exemplen är för många och tryggheten måste återupprättas.

Extremister driver hård propaganda mot hbtq-personer och den homolobby de tror finns. I vissa förorter och bostadsområden där utanförskapet brer ut sig är homo- och transfobin högst påtaglig. Hbtq-personer flyttar när bilar vandaliseras, fönster krossas och de trakasseras på gatorna. Unga killar och tjejer utsätts för hedersförtryck, övergrepp och våld på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Detta sker i Sverige idag och det är totalt oacceptabelt. Därför behöver vi stå upp för hbtq-personer självklara rätt att synas, höras och finnas.

Göteborg och Göteborgsregionen är inga undantag. Visserligen har Göteborg på 15 år gått från att vara Sveriges ”bögknackarstad” till en mer öppen och inkluderande stad i delar. Det har varit ett bra arbete som nu måste fokusera på nästa steg. Göteborg har områden där hedersnormer råder, där moralpoliser hindrar hbtq-personer att leva fritt. När polisen i Göteborg startade sin hatbrottsgrupp så sent som 2017 fick de mängder av nya anmälningar vilket visar att problemen finns under ytan och att det krävs kompetens och uppmärksamhet för att bryta dessa mönster.  Att problemen i Göteborg fortsatt är utbredda visar tydligt den granskning som media gjorde 2016 där en spårvagnsresa från Saltholmen till Bergsjön fick symbolisera resan från frihet och öppenhet till hat, hot och förtryck.
Därför spelar evenemang som EuroPride roll. De är utmärkta tillfällen att manifestera och visa stöd. De mörka krafterna som vill rulla tillbaka tiden ska inte få vinna eller dominera det offentliga rummet.

Vi kommer fortsätta jobba hårt för en politik i Sverige som tar tryggheten på allvar – oavsett vem du älskar. En politik som en gång för alla tar kampen mot hedersförtrycket på största allvar och gör allt för att få bort det. En tuff politik mot hatbrott. En politik som ser individer och på riktigt står upp för allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter – lika för alla. Vi moderater är beredda att ta tag i Sverige!