Det var efter Sverigedemokraterna i Härrydas påtryckningar mot biblioteket utanför Mölnlycke, Västra Götaland, som flera pridesymboler och flaggor tvingades bort. I ett uppmärksammat Facebookinlägg beskriver en anställd på biblioteket händelsen.

”Några av mina kollegor fick gå en golgatavandring, efter att SDs representanter pekat på vad som skulle tas bort, med valförättaren för att effektuera censuren. Så vidrigt förnedrande.”

Skyltningen bestod bland annat av vimplar i regnbågsfärger, en regnbågslåda för barn, en skulptur i form och färg av en regnbåge, affischer om Pride ovanför litteratur och material som behandlar hbtq-frågor, som till exempel Caitlyn Jenners biografi och tidningen QX.

Anledningen bakom nerplockningen var att en sympatisör till Sverigedemokraterna kontaktat partiets lokala gren, SD Härryda, och meddelade att pridedekorationer fanns i anslutning till röstningslokalen.

Barns teckningar i Pridefärgar togs bort

SD vände sig till kommunen och krävde att vallokalen, där förtidsröstning pågick, stängdes ner tills flaggorna var bortplockade vilket infriades.

Under helgen kärleksbombades biblioteket av flera barn som målat teckningar med Pridefärger, men även dessa plockades ner samtidigt som två personer till en början nekades att rösta då de var klädda i Pridefärger.

På SD Härrydas Facebooksida, som för övrigt har valslogan ”Gör Härryda lagom igen” firades beslutet.

”Under fredagen noterade en sympatisör att vallokalen för förtidsröstning i Mölnlycke var utsmyckad med prideflaggor, en flagga med stort vänsterpolitiskt symbolvärde som såklart inte hör hemma i en vallokal. Vi agerade” följt av en glad emoji och den svenska flaggan.

Men nu har den lokala valnämnden ändrat sitt beslut. Enligt ordföranden Weine Samuelsson (M) fattades beslutet om nerplockning efter rekommendation av länsstyrelsen. I en kommentar till SVT Nyheter säger Samuelsson att valnämnden igår, söndag, tog ett enhetligt beslut att upphäva fredagens besked, och nu kan dekorationerna återigen sättas upp.

Se filmen av de två regnbågsklädda som först nekades att rösta nedan.

UPPDATERING!!!!!VALNÄMNDEN OCH WEINE SAMUELSSON BACKAR OCH TAR TILLBAKA SITT BESLUT -PRIDEFLAGGORNA FÅR ÅTERIGEN FINNAS I BIBLIOTEKET 💪🏽🌈https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7029463Tack för allt FANTASTISKT stöd och för alla delningar!! ❤️🧡💛💚💙💜Jag och Hanna Lans var just vid Mölnlycke Bibliotek och Kulturhus för att förtidsrösta. Efter gårdagens skandal då de tvingades ta bort de stackars få regnbågssymboler som fanns kvar efter Prideveckan ville vi självklart stötta biblioteket, och framför allt Gunilla Bourdette som jobbar där. Vi blev först inte ens insläppta i röstlokalen pga att regnbågssymbolerna vi bar var för politiska?! Valarbetaren i fråga ville inte ställa upp på en intervju. Hanna undrade om hon på riktigt tänkte hindra henne från att utföra sin medborgerliga rättighet? Valarbetaren ringde då Valnämndens ordförande Weine Samuelsson (M) som sa att vi fick lov att gå in och rösta -men inget mer! Det var Weine, som på SD inrådan, tog beslutet att Prideflaggan från och med nu är politisk och inte får finnas med i valsammanhang. Kan vi av detta dra slutsatsen att ALLA partisymboler folk bär i form av knappar och dyl numera är helt förbjudet i vallokalerna? Det borde rimligtvis vara så! Vilket parti som regnbågsflaggan symboliserar förtäljer inte historien.. SKÄMMES TA MIG FAN WEINE!

Publicerat av Jessica Lloyd Lördag 25 augusti 2018