I vintras skickade West Pride ut inbjudningar till partiledare från samtliga riksdagspartier för att delta i deras valdebatt under Frihamnsdagarna i Göteborg. Men det blir en knaper uppslutning av partiledare då endast Miljöpartiets Märta Stenevi kommer att vara på plats imorgon.

Fem partier skickar istället andra representanter. Från Socialdemokraterna deltar finansminister Mikael Damberg. Från Moderaterna deltar Tobias Billström som är gruppledare i riksdagen. För Centerpartiet kommer vice partiordförande Martin Ådahl. Vänsterpartiet representeras av partisekreteraren Hanna Gedin och från Liberalerna kommer vice partiordförande Fredrik Malm.

Från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skickas ingen representation till West Prides hbtqi-debatt.

Nu skriver Feministiskt initiativ att även de fick en inbjudan i februari att delta. Vilket partiledaren Teysir Subhi snabbt tackade ja till. Men i början av juni drogs inbjudan tillbaka.

Till QX bekräftar West Pride att Fi först fick en inbjudan, men att det aldrig var tanken.

– Det var ett misstag att skicka ut inbjudan till Fi. Tanken var att det endast skulle gå ut till de partiledare vars partier finns representerade i riksdagen. Så det var ett misstag av mig, säger West Prides verksamhetschef Emma Gunterberg Sachs. 

I ett pressmeddelande uttrycker Fi att de står bakom West Pride men är besvikna över att Sverigedemokraterna bjuds in medan de stängs ute.

– Nu har varken SD eller Fi någon representant på plats, för SD har valt att tacka nej för att de är socialkonservativa nationalister och Fi har helt enkelt exkluderats fast vi sitter i Göteborgs kommunfullmäktige, uppbär partistöd både på kommunal och statlig nivå och har en tydlig politik för HBTQI-personers rättigheter, säger partiledaren Teysir Subhi.

Vidare säger Subhi att Fi blir osynliggjorda inför valet 2022.

– Feministiskt initiativ exkluderas och osynliggörs på att helt annat sätt nu än i tidigare val. Eftersom det bara är vi som har hela bilden så tror jag att det är viktigt att vara rakt på sak och säga detta, så att organisationer som delar våra värderingar och vill se vår politik bli verklighet förstår att de måste hjälpa till att lyfta fram oss, för media gör oss inga tjänster