HBT-kämpar avvisade oppositionens invit

Idag diskuterades oppositionens förslag att riksdagen redan nu, innan regeringen lagt en egen proposition, skall ta ställning för att införa ett könsneutralt äktenskap. Därmed, hoppas man, skall regeringen få ett tydligt budskap för att skynda på processen.
Den socialdemokratiska ledamoten i civilutskottet Johan Lövstrand menade att regeringen dragit frågan i långbänk. Han ville ha svar på frågan när, mer exakt, regeringen kan lägga fram en proposition. Han ville också ha svar på frågan varför det tagits så lång tid och vad det är som behöver beredas ytterligare. Bakom frågorna ligger oron för att kristdemokraterna skall få igenom en kompromiss, och han ville veta hur en sådan kompromiss i så fall skulle se ut.
– Rösta med er övertygelse och gör dagen till en historisk dag för homosexuellas rättigheter, uppmanade han de ledamöter i de borgerliga partierna som står bakom en lag om könsneutralt äktenskap.
Något direkt svar på sina frågor fick han inte. De borgerliga ledamöterna konstaterade att statsministern gett besked om att en proposition skall läggas i höst.
– Skulle jag inte lita på min egen statsminister, sa folkpartiets ledamot Barbro Westerholm vid ett replikskifte med socialdemokraternas Börje Vestund. Westerholm var en av de mest drivande när partnerskapslagen antogs av riksdagen 1994, mot den dåvarande borgerliga regeringens vilja.
– Men då var situationen annorlunda, sa Westerholm.
Det som skiljer påpekar hon är att då var det en parlamentarisk utredning där alla partier redan i utredningsskedet fick chans att säga sitt. Nu har det varit en enmansutredning.
– Då tar det längre tid för då blir remissinstanserna väldigt viktiga, menade hon och förklarade dessutom att då stod enbart folkpartiet bakom partnerskapslagen. Idag är tre av fyra borgerliga partier för en könsneutral äktenskapslag.
Börje Vestlund gav först Barbro Westerholm sin vördnadsbetygelse för tidigare insatser men hävdade så med emfas att en normal hantering av remisstider handlar om tre månader.
– Nu har det tagit oerhört mycket längre tid, menar han och antydde därmed att något fuffens kan vara i görningen.
Folkpartiets Jan Ertsborn höll inte med.
– I en så central fråga som äktenskap och familjerätt är det inte så konstigt att det tar lite tid, sa han och la till.
– Jag röstar idag inte mot ett könsneutralt äktenskap utan för en seriöst beredningsarbete som jag väntar på och kommer att rösta för i höst.

Inte heller frågan om hur en eventuell kompromiss kan komma att se ut fick oppositionen något klart svar på.
Kristdemokraternas Yvonne Andersson vägde sina ord på våg, vilket centerns Fredrick Federley berömde henne för. Samtidigt som Yvonne Andersson åter framförde partiets tydliga motstånd mot en könsneutral äktenskapslagstiftning ”för barnens skull”, så blåste hon inte till strid.
– Jag har fullt tilltro till vår partiledare, sa hon. I den mån vår partiledare ställer sig bakom en proposition så gör naturligtvis jag det också.
Dock nogsamt utan att antyda hur en proposition som hon och kd kan tänkas stödja skulle kunna se ut.
Trots lugnande besked från de borgerliga ledamöterna i riksdagens så menade Johan Lövstrand att kristdemokraterna utgör ett problem.
– Om det bara varit moderaterna, centerpartiet och folkpartiet i regeringen så är jag övertygad om att justitieministern lagt en proposition på bordet någon gång hösten 2007.
Han fortsatte dock att hoppas på en ”historisk dag” då riksdagen tog ställning för ett könsneutralt äktenskap.
Centerns Maria Kornevik Jakobsson var tydlig med att partiet inte planerade kompromisser i sakfrågan.
– Vi lyssnar på remissinstanserna, men det betyder inte att vi kommer att ändra vårt ställningstagande, sa hon och la till för de som oroar sig för att lagändringen kan komma att försenas eller urvattnas.
– Lugn, ingen ångest. Vi följer de demokratiska spelreglerna, som är viktiga.
Debatten utvecklades till en irriterad diskussion mellan flera av förkämparna för hbt-personers rättigheter. De var alla överens i sak, men inte i form.
– Cyniskt spel, kallade Tomas Tobé (m) oppositionens uppmaning till bland annat honom själv att rösta för deras förslag.
– Hade ni agerat seriöst hade ni ringt upp oss och haft en dialog istället för att bara skicka ett brev, sa han.
Olof Lavesson (m), en annan av riksdagens öppna HBT-personer tog till ordspråk för att beskriva oppositionens agerande.
– Tomma tunnor bullrar mest, brukar man säga, i detta fall tomma tunnor slår upp öppna dörrar, sa han
Börje Vestlund var dock förvånad över att de riksdagsledamöter som drivet HBT-frågor var så negativa till oppositionens initiativ.
– Vi försöker driva en fråga framåt där ni saknar handlingskraft. Jag trodde det skulle hända mer i den här frågan, sa han besviket.