– Den nya lagen hotar både rättigheter online och offline, inklusive yttrandefrihet och rätten till integritet, och innehåller vaga bestämmelser som kan rikta in sig mot marginaliserade grupper, inklusive hbtqi-personer, säger Rasha Younes, forskningschef för HRWs hbtqi-rättighetsarbete.

Den nya cyberbrottslagen utgör ett slag mot yttrandefriheten i Jordanien och kommer ytterligare att erodera utrymmet för civil aktivism och uttryck, varnar kritiker.

Jordaniska parlamentsledamöter har hävdat att den nya lagen kan användas för att kriminalisera homosexualitet online, uppger The New Arab.

Talmannen i parlamentet, Ahmed Safadi, sa den 27 juli enligt nättidningen  att ”det som har rapporterats om att representanthuset inte kriminaliserar homosexualitet via cyberspace har fel.”

I den nya lagen anges att ”pornografiskt innehåll” och främjandet av ”moraliskt förfall online” blir olagligt och kan straffas med minst sex månaders fängelse och böter, vilket HRW menar kan riktas mot digitalt innehåll som tar upp kön eller sexualitet och mot de som förespråkar hbtqi-rättigheter.

HRW berättar även att rätten till anonymitet begränsas av den nya lagen, vilket kan innebära att VPN-tjänster, som många hbtqi-personer använder för att vara anonyma och säkra på nätet, kan koma att förbjudas.

QX har tidigare rapporterat om att situationen frö hbtqi-personer blivit tuffare i Jordanien, något som även kan ses i andra länder i regionen.

MyKali, en panarabisk hbtqi-nättidning, varnade den 29 juli för ett mönster av ”ökade angrepp mot queerinitiativ och individer” i Jordanien sedan början av 2023. I Libanon varnade enligt HRW Hassan Nasrallah, ledaren för den pro-iranska gruppen Hezbollah, i slutet av juli för att homosexuellas existens utgjorde ett ”hot mot samhället” och uppmanade till att hbtqi-personer skulle dödas. I Irak förbjöd myndigheterna den 9 augusti användningen av ordet ”homosexualitet” i media och krävde enligt The New Arab istället användningen av frasen ”sexuell avvikelse.”

Även vid protesterna mot koranbränningar i Sverige och Danmark har de som protesterat valt att förutom den svenska respektive danska flaggan även bränna regnbgsflaggan och därmed göra just hbtqi-personer och rörelser till legitima måltavlor för hat och våld. Bland annat var just skändandet av regnbågsflaggan central vid protester i flera städer den 30 juni i Irak.