Nyamko Sabuni har haft en hektisk dag i Riga där hon hamnade i den hbt-politiska hetluften. Hon medverkade vid Baltic Prides politiska debatt och besökte på eftermiddagen den svenska utställningen om hbt-historia, Article 1, som fram till den 20 maj visas på ett galleri i den lettiska huvudstaden.
Hon uttrycker glädje över att domstol gett klartecken för morgondagens Pride-parad.
– Domen var väntad och det är glädjande att rättsystemet i Lettland är frikopplat från samhälleliga fördomar och politiska nycker, säger hon till QX.
Om sin medverkan i Pride säger hon att det är för att visa sitt stöd för den lettiska och baltiska hbt-rörelsen.
– Men även för att uppmärksamma mina kollegor på att detta är viktiga frågor, säger hon men kunde konstatera att ingen lettisk minister visat intresse för att delta i den politiska debatten eller möta henne.
– Vi har i och för sig inte bett om några bilaterala samtal, men ingen har kontaktat mig, konstaterar hon.
– Det kan handla om att politikerna här vill hålla en låg profil i dessa frågor men också om att man låter homofoba tendenser styra politiken.
Vid dagens debatt var hennes budskap bland annat att EU bör agera mer kraftfullt när det gäller hbt- och mänskliga rättighetsfrågor. Inför att länder blir medlemmar i EU görs noggranna kontroller och det ställs höga krav säger Nyamko Sabuni.
– Men jag är bekymrad över att vi saknar ett uppföljningssystem och mekanismer för att hantera vad som händer när medlemsländer inte efterföljer de värderingar vi gemensamt beslutat om att leva upp till.
– Sverige tar snart över som ordförandeland i EU. Kommer hbt-frågorna tas upp under den perioden?
– Ja det kommer vi göra, svarar Sabuni. Det blir en Equality summit där även hbt-frågor lyfts. Men det viktiga är att vi pratar hbt utifrån konkreta frågeställningar.
Hon nämner våld i parrelationer där även våld i samkönade relationer skall inkluderas, liksom situationen för barn i familjer med hederstraditioner.
– När det gäller ungdomars hälsa har vi statistik som visar att unga hbt-personer mår sämre än andra i samma åldersgrupp, då skall vi lyfta fram det när vi talar hälsa.
– Det är viktigt att inte bara ta upp hbt som en enskild fråga vid sidan om och generellt tala om rättigheter, utan göra hbt-gruppen till en naturlig del av sakpolitiska frågor, säger Nyamko Sabuni.

Läs även:

Unik chans att sätta press på EU-länder Pride-parad stoppas i Riga Nytt försök att förbjuda Pride i Riga Nyamko Sabuni deltar i Baltic Pride