Idag gjorde Litauens nyvalde president Dalia Grybauskaite. sitt första utländska besök. Det gick till Sverige som hon vid presskonferensen förklarade vara en viktig samarbetspartner för Litauen och som nu dessutom är EUs ordförandeland.
Den enda fråga som kom vid presskonferensen rörde den nya lag som antagits av en stor majoritet i det litauiska parlamentet.
Dalia Grybauskaite betonade att lagen inte specifikthandlar om homosexuella och att hon enligt konstitutionen måste underteckna den senast i morgon.
– Men jag har ett verktyg som innebär att jag kan komma med förändringsförslag, sa hon vidare och framförde kritik mot att lagen är illa skriven.
– Den är så generell och öppnar för så många tolkningar att lagen är omöjlig att implementera, sa hon. Jag och regeringskoalitionen skall samlas och diskutera tillägg som förhoppningsvis skall rätat till de skador som skett.
– För mig är mänskliga rättigheter för alla av vikt, så som jag sa under min valkampanj, sa hon avslutningsvis och lovade att detta skulle bli en av hennes huvudfrågor under presidentperioden.
Fredrik Reinfeldt kommenterade lagen med att förklara att han personligen genom sina 20 år i politiken tydliggjort ”var jag står när det gäller dessa frågor”.
– Det är också klart att EU-värderingar även är baserade på mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter. Så jag stöttar presidenten i det hon säger om denna lag och ser det som viktigt att den inte kommer att stå i konflikt med minoritetsrättigheter. Specifikt i detta fall homosexuellas.

Litauisk lag prövas mot konstitutionen Homoseksualumas yra meilė! Homofientlig lag stoppas Press på regeringen om litauisk lag Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”