Den 19 oktober publicerade den ugandiska nyhetstidningen Rolling Stone en lista med bild på 100 personer man pekade ut som homosexuella.
Omslaget toppas med ”nyhetsstoryn” och budskapet ”häng dem”. Likt tidigare mediakampanjer påstås hbt-rörelsen vilja ”rekrytera barn” och ”invaderar skolor”. På omslaget visas bild även på den sydafrikanske pastorn Desmond Tutu med texten ”Nationell skandal”. Tutu är en av de ledande kyrkliga profiler som arbetar för hbt-personers rättigheter.
Enligt nyhetsbyrån AP är Rolling Stone en nystartad tidning som leds av journalisten Giles Muhame. Efter publiceringen har minst fyra homosexuella fysiskt attackerats och flera skall ha tvingats lämna sina arbeten.
I somras var aktivister från den ugandiska hbt-rörelsen på besök i Sverige i samband med Pride för att söka ökat stöd. Ännu har inte något beslut tagits om det antihomosexuella lagförslag som introducerades förra året i den ugandiska parlamentet. Förslaget innefattar bland annat att dödsstraff skall utdömas för hiv-positiva som är homosexuella liksom fängelse för de som inte anmäler hbt-personer i sin omgivning.
Efter kraftfulla internationella protester från bland annat Sverige och USA liksom från människorättsaktivister såväl i Uganda som utomlands har behandlingen av lagförslaget dragit ut på tid.
Att den mediala hetskampanjen nu dras igång igen riskerar att åter föra upp lagen på dagordningen.
RFSLs ordförande Ulrika Westerlund säger till QX att situationen för de samarbetspartners man har i Uganda har blivit värre.
– Det blir ner och mer aggressivt, säger hon. Stöd från den internationella hbt-rörelsen är nu centralt och livsnödvändigt. Det är viktigt att man i Uganda känner att resten av världen ser vad som händer och att vi inte struntar i deras situation.
RFSL samlade under Pride in pengar till det arbete som ugandiska SMUG (Sexual Minorities Uganda) driver.
Efter Rolling Stones artikel har ugandiska myndigheter stoppat utgivningen, dock inte med hänvisning till artikeln utan till formaliteter. När dessa är utklarade kan tidningen fortsätta att ges ut.

Tidigare artiklar om Uganda

Skrämmande dokumentär om hatpredikanterna i Uganda Birgitta Ohlsson tror att ”antihomo”-lag skrotas

Mathildas film om Uganda prisad


450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda