Vännerna tog farväl av Axel Axgil

Ett sjuttiotal vänner medverkade vid begravningsceremonin på Assistens Kirkegard i Nørrebro, vid urnlunden ”Regnbuen” som Axel Axgil själv varit med att skapa.
På plats fanns flera tidigare ordföranden i den danska hbt-rörelsen Forbundet af 1948/LBL, idag LGBT Danmark. Bland dem H C Seidelin, Bent Hansen och Søren Baatrup liksom nuvarande ordföranden Vivi Jelstrup.
Bland de medverkande syntes även kyrkoherde Ivan Larsen med sin make Ove Carlsen, två nära vänner till Axel Axgil som varit med om att skapa den regnbågsfärgade urnlund där nu Axel blir den förste att läggas.
Ivan Larsen höll ett tal vid där han berättade att Axel Axgil inte önskade en kristen ceremoni. Larsen berättade även att Axel Axgils make Eigil Axgil blivit begravd vid en minneslund och att man i samband med urnnedsättningen tagit lite av jorden från den så att de symboliskt nu finns på samma plats.
Vid ceremonin sjöngs sången ”Jeg elsker den brogede verden” (Jag älskar den brokiga världen) där strofen ”Kamp må der til, ska livet gro”. En strof som ofta citerades av Axel Axgil och som även står på den gemensamma stenen vid urnlunden.
Från Sverige deltog som enda utländska gäst RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund. Hon framförde en hälsning och ett tack från den svenska hbt-rörelsen som Axel Axgil varit med att grunda.


Läs även: Axel Axgil avled idag