– Det är bra att Slakthuset ställt in, säger Petter Wallenberg till QX.
Han är en av de som drivit kampanjen att även få Slakthuset att ställa in kvällens konsert med artisten .
– Det är en seger för communityaktivismen, konstaterar han. Det har visat att protester från medborgarna, från en gräsrotsnivå, har verkan på stora politiska beslut.
Petter Wallenberg säger till QX att han inte tror på förbud eller att det går att lagstifta mot den här typen av texter. Och menar även att i turbulensen har det uppstått en rad missuppfattningar.
– Detta handlar inte om homofob musik, så lättkränkta är vi inte. Men gränsen går när man som Sizzla uppmanar till mord.
– Vad tror du är orsaken till att konsertarrangörer om och om igen bokar upp artister som skriver den här typen av texter?
– Problemet är att man inte förstår att detta är politik, svarar Petter Wallenberg. Det är lätt att tro att det bara handlar om musik men det är politik och det påverkar hatet mot hbt-personer. Eftersom man inte bor på Jamaica så ser man inte detta och det är lätt att man inte tar det på allvar.
– Vad har fått dig att engagera dig så kraftfullt?
– Jag har en personlig relation till detta eftersom jag känner människor som tvingats fly från Jamaica. För alla på Jamaica som inte passar in i heteronormen är detta en fråga om liv och död.
– Det som rör upp mycket känslor idag är att man blandar ihop begreppen och tror att detta handlar om yttrandefrihet. Men det de gäller är att visa solidaritet med fattiga hbt-personer i tredje världen. Om arrangörer och musikälskare gjorde research så skulle de kunna få en bild av hur situationen ser ut på Jamaica. Man kan kontakta hbt-rörelsen J-Flag och kommer då få veta att situationen blivit värre. Bara det att låtarna används av politiker i antihomokampanjer. Det här handlar inte om att ta ställning mot en musikstil utan arrangörer och reggaefans borde ifrågasätta sin egen tolerans när artister tar steget att uppmana till mord.
På fredag har Petter Wallenberg sin klubb MumsMums på Strand, en lokal som tidigare i mars hade Sizzla uppbokad för spelning men som backade ur efter protester.
– Vi har ett specialtema som heter Peace, Love and Pianohouse och vi kommer fira att vi har chansen att ha en mötesplats där alla är lika välkomna och lika värda. En plats där homofobi, rasism och sexism inte hör hemma. Och jag uppmanar alla reggae-fans som tror på kärleken att komma förbi och vara med när vi avslutar kvällen med Bob Marleys One Love.

Även i Oslo har Sizzla fått problem. Den planerade konserten på klubben Rockefeller har ställts in och man har likt i Stockholm tvingats byta till en annan plats: Rhythm Club. En kampanj drivs via Facebook för att få stopp på konserten.

Lite visdomsord från en annan Reggae-artist: Mista Majah P Love and Tolerance (Tolerance 2011)

Mer om Sizzlakonserten:

Sizzlas konsert ställs in – igen


Gav upp på grund av hot

Gatuprotester mot kvällens Sizzla-spelning

QX Ledarstick: Sizzla-strunt

Alexander Bard polisanmäls


Sizzlas spelning blir av trots protester

Bard uppmanar till mord på lokaluthyrare

”Har inte brutit mot någon lag”

Uppror mot reggaestjärnan – spelar trots inställd konsert

Sizzla stoppas från att spela

Protest mot Sizzlas Stockholmsspelning

Sizzla i Finland

Sizzlan konsertista jälleen sota

Esiintyykö Sizzla Helsingissä