Klockan 14.00 idag meddelades domen som innebär att Saad, som QX skrivit om tidigare, får permanent uppehållstillstånd. Saad kommer därmed inte att sändas tillbaks till Irak utan han får stanna i Sverige.
– Jag fick veta det just nu och det är så fantastsikt, säger Saad till QX. Nu skall jag ut och fira med min pojkvän!
Enligt Stig-Åke PeterssonRFSL och HBT-flyktingars stödförening hände något mycket ovanligt under rättegången.
– Migrationsverket ändrade sig och sa att de nu trodde på Saad, berättar Stig-Åke som var med som ombud vid förhandlingarna. Det är något unikt som jag aldrig varit med om tidigare.
Trots det positiva beskedet för Saad berättar Stig-Åke Petersson att problemen kvarstår för homosexuella irakier som söker asyl i Sverige.
– Jag har just nu ett liknande fall där en kille fått avslag, berättar han.
– Det är oerhört positivt för Saad men det går inte att dra för stora växlar på det här beslutet, säger han.
Den irakiske man som Stig-Åke har kontakt med kommer att överklaga utvisningsbeslutet till Migrationsdomstolen.
I domen gällande Saad understryks såväl av Migrationsverket som i domskälet att enbart det att en person från Irak är homosexuell i sig inte kan anses ge honom eller hennes asyl i Sverige. I domskälet skrivs att ”Om en person i hemlandet har levt på ett sätt som minimerat risken för förföljelse, t.ex. genom att dölja sin sexuella läggning, kan denna omständighet ha betydelse vid riskbedömningen.” Det avgörande för Saad har varit att hans homosexualitet nu kan anses vara känd i hemlandet vilket på grund av den allt svårare situationen i Irak gör att han har ett individuellt skyddsbehov.

Saad hotas av utvisning till Irak Bögar i Irak avrättas genom att deras anus limmas ihop Avrättning av hbt-personer har börjat i Irak ”Troligen” farligt i Irak säger Migrationsverket Sex bögar dödade i Irak ”Islam fördömer homosexualitet” Ledare för irakisk HBT-grupp mördad Irakiska islamister lurar gaykillar via Internet Dödspatruller mördar homosexuella i Irak Regeringen vill inte driva på om HBT-konvention 14-årig pojke avrättad för sex med män Oro för Iraks nya konstitution