Igår skrev QX om Lina Axelsson Kihlbloms reaktioner på Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas gemensamma bussturné.

Den specialdesignad blå bussen med texten Ny Energi för Sverige som skulle köra runt de fyra högerpartiernas energipolitiska talespersoner på besök till svenska kärnkraftverk skapade stor förvirring kring vad turnén skulle definieras som. SD använde ordet ”gemensam kampanj”. Liberalernas Arman Teimouri kallade det istället för ”samåkning”.

Enligt skolminister Lina Axelsson Kihlblom var det dock en ”kampanj” det rörde sig om. I en video publicerad på Axelsson Kihlbloms Facebook kritiserade hon Liberalerna och partiledaren Johan Pehrson för att först delta i Prideparaden och ett par veckor senare kliva på en buss tillsammans med Sverigedemokraterna.

”Johan Pehrson, vad är det för samhälle du medverkar till? Varför säljer du ut Liberalernas historia om att vara en allierad till hbtqi-rörelsen och en motståndare mot fascismen?  Varför tar du bort valfriheten att få vara den man är?” frågade skolministern.

Till QX svarar nu Pehrson på Axelsson Kihlbloms anklagelser och säger att hon ”havererar” i sin slutsats.

– Sverige behöver en ny energipolitik för klimatet och människor i vårt land. Med anledningen av detta har liberalernas ledamot i näringsutskottet, Arman Teimouri, åkt på ett besök till Forsmarks kärnkraftverk med riksdagsledamöter från tre andra partier. Detta har fått skolminister Lina Axelsson Kihlblom att haverera och drar slutsatsen att Liberalerna inte längre står bakom hbtqi-rörelsen.

– Låt mig börja med att säga att Liberalernas engagemang för alla människors rätt att vara den de vill och älska den de vill är orubbligt.

Vidare säger Pehrson att ”valfeber av det svårare slaget” även kan drabba en svensk minister och att han hade hoppats på en ”högre nivå i debatten” av en regeringsrepresentant.

– Axelsson Kihlblom står bakom åtta förlorade regnbågsår. Hon står bakom en otillräcklig könstillhörighetslag. Hennes regering väljer aktivt att inte ge barn födda in i regnbågsfamiljer samma rättigheter som andra barn. Det har tagit sex år och två stora mediala granskningar för regeringen att överväga ett förbud mot omvändelseterapi – 2022 års moderna häxkonster.

– Jag gick stolt bredvid Barbro Westerholm i Prideparaden för några veckor sedan och det kommer jag att fortsätta med. Vi kommer inte vara nöjda förrän Sverige är världens bästa land för hbtqi-personer. Det vore roligt om socialdemokraterna kunde delta i detta arbete istället för att parkera sig i förarsätet för den mentala gödselspridaren, avslutar Pehrson.