Under en pressträff i riksdagen igår presenterade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson rapporten ”Lägst invandring i Europa” där partiet listar 30 förslag för att få ner Sveriges invandring till rättslig miniminivå.

– Det här skulle innebära nära noll asylinvandring, sa Åkesson under pressträffen.

Punkt två på listan fick stor uppståndelse under gårdagen: ”Det måste bli möjligt att vägra ge asyl till den som själv skapat sina asylskäl”

I rapporten specificerar SD att de asylsökande som kommer ut som gay efter att de har kommit till Sverige ”själva har skapat sina asylskäl” och ska därför inte få skyddsstatus.

Till QX rasade RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely mot förslaget som hon kallade ”fördomsfullt” och ”korkat”.

– Vi i RFSL möter asylsökande inom vår verksamhet Newcomers och ger rådgivning till dem. Hbtqi-flyktingar har ingen gräddfil till uppehållstillstånd i Sverige. Tvärtom är bedömningarna av hbtqi-flyktingars skyddsskäl extremt hårda, vilket i praktiken gör att de ofta utvisas till förföljelser, tortyr och dödsstraff. Det passar såklart inte in i SD:s världsbild, men så ser verkligheten ut, sa Shakely till QX. 

Även Centerpartiets Annie Lööf kallade förslaget ”hårresande” och riktade sig till Kristdemokraterna och Liberalerna: ”Passerar de er medmänskliga gräns nu då?”

Miljöpartiets Märta Stenevi skrev att SD nu ”gifter ihop rasismen med homofobin” och frågade Liberalernas Johan Pehrson (som nyligen sagt att SD kan lita på Liberalerna) hur han ”kan se sig i spegeln?”

Igår sa Jimmie Åkesson att Kristdemokraterna och Moderaterna redan accepterat den nya invandringslinjen vilket bekräftades genom en kommentar från Ulf Kristersson till Göteborgs-Posten.

–Vi och Sverigedemokraterna delar ambitionen att invandringen till Sverige ska ligga på EU:s miniminivå, sa Kristersson till GP.

Men sent igår kväll tog Moderat-ledaren till sociala medier där han förmedlade en annan ställning.

– Jag och Moderaterna kompromissar aldrig om att hbtq-personer ska få asyl i Sverige om de förföljs i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning. Värt att tillägga är att Moderaternas linje dessutom är att hbtq-personer ska prioriteras i kvotflyktingsystemet.

– Som jag förstått SD:s förslag handlar det om att motverka fusk i systemet. Med det sagt har vi inte sagt ja till någon av de konkreta punkterna SD presenterade idag, skriver Kristersson på Instagram.

Tidigare idag kommenterade även Kristdemokraternas Ebba Busch förslaget på Twitter och skriver att personer som konverterat eller kommit ut som HBT+personer och riskerar död eller tortyr ” har självklart rätt att få asyl”.

Under förmiddagen svarade även Liberalernas Johan Pehrson på kritikstormen genom sin Facebook där han tog avstånd från förslaget.

”I en trasig värld riskerar människor nu livet för sin kärlek eller sin tro. Det är därför en självklarhet för oss liberaler att Sverige ska kunna ge skydd åt hbtqi-personer och troende som hotas av förföljelse. Detta är inget vi kompromissar om” skrev Pehrson.