Homoadoptioner splittrar KD

Homoadoptioner har varit lagligt i Sverige sedan 2003, men Kristdemokraterna har ihärdigt ställt sig emot det, tills för ett halvår sedan då den nya partiledaren Ebba Busch Thor manade till ändring kring partiets inställning. Detta har dock gjort flera KD-toppar upprörda.

Partiets gruppledare Andreas Carlson, EU-parlamentarikern, tidigare SVT-profilen, Lars Adaktusson samt KD:s ungdomsförbund har reserverat sig i frågan. Detta innebär att de säger nej till att homosexuella par ska kunna prövas som adoptivföräldrar. I Ekots lördagsintervju från februari i år sa Ebba Busch Thor följande angående homoadoptioner:

– Då har vi barn som redan finns i världen i dag, som har kommit till under väldigt komplicerade eller traumatiska förhållanden, för uppenbarligen så har man ingen föräldrar aktiv i sitt liv och man sitter på ett barnhem någonstans och hoppas på att kunna få lov att komma till en kärleksfull familj. Då finns det många människor som är beredda att bli föräldrar, och då tycker jag att vi bör ta till vara på den möjligheten för att ge den här tryggheten för barnen.

Carlsson, Adaktusson samt KD:s ungdomsförbund, KDU, trotsar nu alltså partiledaren. Enligt KDU bör ett barn så långt det är möjligt få växa upp med en mamma och en pappa, detta rapporterar Sveriges Radio.

Om du vill läsa mer om homoadoptioner och hur det egentligen funkar i praktiken kan du läsa här.