Zander VT fixar soul med köttig bas

Fritz Zander och Sven VT

ZANDER VT – GET UP (BPITCH CONTROL) – EP
Fritz Zander och Sven VT har inte släppt någonting på år och dagar, förutom någon remix då förstås. Men även där har det varit ganska tyst. Tills nu.
Med “Get Up” visar de upp sin houseigaste sida hittills, riktigt ”köttig” bas, mycket percussion och en soulig snubbe på vokal som beordrar dig att resa på dig; ”Get up, it’s party time” Och det är det sannerligen. Förutom att det är mer funkig tech house än Zander VTs oftast mer deep house-techno produktioner, är det även också en deras mest lättillgängliga släpp hittills. ”Get Up” är för förpeppen och klubben, ”Get Down”, ja, inte så svårt att lista ut att den kanske är bättre för afterhours-festen. Två starka tummar upp från mig.

Fritz Zander och Sven VT

SHED – ”SHEDDING THE PAST” (OSTGUT TONTRÄGER) – ALBUM
Ostgut Ton är superklubben Berghains egen label. Inte så konstigt då att förmågor som Ben Klock, Marcel Dettmann, Len Faki och Prosumer & Murat Tepeli alla släpper här. Hela bunten spelar på Berghain och nästan alla jobbar eller har jobbat på skivbutiken Hard Wax. Alla dem och Shed.
Shed är för mig ganska okänd, jag blir lika glad varje gång jag hittar någon som kanske är allmän kunskap för elektroniska finsmakare, men har smugit mig obemärkt förbi.
Debutalbumet ”Shedding The Past” är ett 11 låtar starkt litet mästerverk. Det är friskt inspirerat från technon och ravens starkaste glansdagar, eller egentligen är det väldigt influerat av nästan alla elektroniska genres, utan att bli för mycket. Shed lyckas hela tiden att få precis det där exakta måttet av nostalgi i sin produktion och samtidigt visa upp något helt nytt. Det är enkelt att bestämma sig för att göra en ”old school”-platta, desto svårare är det att lyckas göra en futuristisk platta med ett nostalgiskt eko.
Jag har tänkt på att försöka räkna upp några favoriter här från albumet och beskriva deras karaktär. Som t ex ”Another Wedged Chicken” med sin bångstyriga melodi, sina elektriska handklappar… ”Flat Axe” med sin metalliska, ihåliga, deep house-känsla som vecklar ut sig mer och mer för varje gång jag hör den… När jag nu började och samtidigt tänkte på att fortsätta beskriva favoriter kom jag på att det inte finns plats för det här. Jag skulle behöva spaltmeter. Det låter platt och fantasilöst att säga, men den här skivan innehåller inte ett enda dåligt spår (att det är new age influerat till tusen på ”Slow Motion Replay” stör mig inte ett smack). För någon lika eklektisk som jag i sin musiksmak är det här det perfekta elektroniska albumet – Shed visar upp ett fantastiskt ljudlandskap där ingenting hinner bli tråkigt någonstans. Det finns inget spår likt det andra och ändå lyckas det hållas samman utan vare sig skarvar eller veck.
Shed har med ”Shedding The Past” blivit en värdig kandidat till 2008 års bästa album.

Fritz Zander och Sven VT

ANDY STOTT – ”BAD LANDING EP” (MODERN LOVE) – EP”
28 årige Manchestersnubben Andy Stott låter mer Östberlin än norra England. Det är mycket mer grått och betong i hans sound än vad det finns i hela England tillsammans (och det finns en hel del där med). ”Bad Landing” är drömsk, dubbig drone techno i sitt esse. ”Fine Metallic Dollar” är min favorit på ep’n. Hela spårets klassiska uppbyggnad, element efter element, för att sedan ta vara på det bisarra metalliska ljudet som låter som en självreparerande terminator som bär låten igenom. ”Fine Metallic Dollar” är nog mer för klubben, medans titelspåret ”Bad Landing” är techno för ett kallnande bad i ett rostande kar.

Fritz Zander och Sven VT

DIVERSE – ”KONFETTI (BAR 25) – EP
Legendariska Bar25 är afterhoursklubben (som kanske såg sitt slut efter sommaren 2008) dit käkmalande Panorama Bar/Berghain-besökare vallfärdade på söndageftermiddagarna för att fortsätta festandet. Precis som Berghain har de sin egen label där lokala stjärnor släpper ibland magiska stycken. ”Konfetti” innehåller ”Tanz Juval” med Brian Cares och Nana B och Acid PaulisEuphonium 25”. ”Tanz Juval”påminner mig på ett varmt sätt om när hela natten handlade om att dansa sig cool till electroclash. Nana B låter som en liten elektronisk satanskör när hon mässar ovanpå den studdsiga electro-tech house-mattan som ligger under henne.
Euphonium 25” hakar på det mesta trendiga inom minimal 2008, etno- och klassiskt. Det börjar med ett ambient-pianoparti, går in i ett 4/4-beat, över till ett klezmerinspirerat parti och sen in på djup tranceig minmal. Ambitöst och trivsamt. Jag vill att det ska bli en personlig klassiker eftersom jag tycker fruktansvärt mycket om båda styckena. Dock anar jag att det kanske spelas friskt under slutet av 2008 och sen somnar in i skivväskan.

Fritz Zander och Sven VT

OKÄND – ”THE BLEEP” (DANCE MOVEMENT RECORDS) – 12”
Klassiker time!
The Bleep” är något som följt med mig ett bra tag på mp3 men som jag aldrig lyckats hitta på vinyl (men nu i skrivande stund bestämmer mig för att ebaya upp!). Bleep house är något som blev mäkta populärt i England under sent 80- tidigt 90-tal samtidigt som hela acid-eran tog plats. Bleep house låter ju kanske inte helt oväntat, ganska ”blip-bloppigt” med en hel del acid som stomme. Har du någonsin hört Riton och ex-flickvännen Heidis ”Veijer” så förstår du att det inte var så mycket fantasi i den produktionen, utan mer sneglande.
I gamla vinyler (och ibland nya) finns meddelanden inristat från artisten precis runt etiketten, ”The Bleep” har det här:
“CAN YOU HEAR THE PHONE RINGING?
BLEEP BLEEP BLEEP BLEEP BLEEP BLEEP.
A STRICTLY UNDERGROUND PRODUCTION
A PEANUT CUT
THE BLEEP BY ?
SPECIAL THANKS TO FANTASY U.F.O. FOR SUPER BASS MIX

Kolla upp det här roliga släppet och införskaffa det genast – it’s a classic! Obs – köp inte alla ex, jag behöver också ett…

Det jag tipsar om finns ute nu och oftast på www.beatport.com eller i välsorterade skivaffärer. Vill du se mer av vad jag tycker är bra, kolla min chart på: www.myspace.com/who_is_pjotr

Elektroniska tips vecka 40 Elektroniska tips vecka 37 Elektroniska tips vecka 36 Elektroniska tips vecka 33 Elektroniska tips vecka 28 Elektroniska tips vecka 26 Elektroniska tips vecka 23 Elektroniska tips vecka 22 Elektroniska tips vecka 20 Elektroniska tips vecka 17 Elektroniska tips vecka 16

Elektroniska tips vecka 15

Pjotr listar bästa klubbarna[/link]