– Man ska vara jävligt förbannad, säger Vanja Brathen som är internationell projektledare på RFSL.

Hon är på plats i Uganda för att jobba tillsammans med den lokala HBT-rörelsen där. Protesterna från andra länder har haft effekt konstaterar hon.
⁃ Regeringen är troligtvis oroad för hur detta skulle påverka Ugandas internationella relationer. Det är just nu vårt enda hopp.

Kasha Jacqueline (mitten) och kollega i hbt-rörelsen kontrolleras av polsier inför debatten i parlamentet

Vanja Brathen berättar att det nya, reviderade lagförslaget presenterades i parlamentet den här veckan. Det möttes av stående ovationer och uppmaningar till utskottet att påskynda processen för att få igenom det. Samtidigt berättar hon att det är svårt att veta vad förslaget egentligen innebär eftersom det inte har offentliggjorts för utomstående.
⁃ Vi vet inte vad som har ändrats och vad som står kvar i sin ursprungliga form, berättar hon.

Homosexualitet är redan förbjudet i Uganda, liksom i många andra afrikanska länder. Den nya lagen föreslår livstidsstraff för homosexualitet samt att människor som skyddar homosexuella ska kunna straffas.
⁃ Självklart kommer det att bli mycket värre för hbt-personer i Uganda. Det som lagen säger nu är att det är olagligt med homosexuella handlingar, men man måste bli tagen på bar gärning, säger Vanja Brathen.
– Enligt den nya lagen kommer allt som rör homosexualitet att kriminaliseras, från att ha sex med nån av samma kön till att vara knuten till en organisation eller sprida information om homosexualitet. Framtiden är oviss konstaterar hon.
⁃ Ingen vet vad som kommer att hända. Men om lagförslaget träder i laga kraft kommer arbetet för hbt-personers rättigheter i Uganda försvåras avsevärt. Alla hbt-personer kommer att leva under väldigt stor risk för både våld från allmänheten, eftersom en sådan lag legitimerar hatbrott, och för förföljelse från polis och myndigheter.

Mer om Uganda

Förbudslagar diskuteras i Nigeria och Uganda


Kasha Jacqueline hyllad i Geneve

Beslut om ugandisk antihomolag dröjer

Ugandisk HBT-aktivist prisas

Ugandisk hbt-aktivist mördad Stopp för outing i Uganda ”Häng homosexuella” uppmanar tidning i Uganda Skrämmande dokumentär om hatpredikanterna i Uganda Birgitta Ohlsson tror att ”antihomo”-lag skrotas

Mathildas film om Uganda prisad


450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda