– Vi anser att det är mycket problematiskt att regeringen väljer att inte så snart som möjligt avskaffa tvångssteriliseringarna, nu när frågan fått en politisk lösning i och med Kristdemokraternas svängning i sin artikel på DN-debatt den 18 februari, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
Hon liksom ungdomsförbundets Emelie Mire Åsell reagerar i ett pressmeddelande på att regeringens lagrådsremiss om ändringar i Lagen om fastställelse av könstillhörighet endast står att tvångssteriliseringen ”bör avskaffas” och rättsliga konsekvenser skall utredas ”skyndsamt”.
– Det finns ingen anledning att dra ut på lagförändringarna. De förändringar i andra lagar som regeringen anser behöver göras innan tvångssteriliseringarna kan avskaffas kan lika gärna göras i ett senare skede. Tillämpningarna av lagarna fungerar ändå, och respekten för mänskliga rättigheter måste väga tyngre än administrativa utmaningar. Det blir närmast cyniskt att dra ut på detta längre när alla regeringspartier nu så tydligt deklarerat att den existerande lagen kränker mänskliga rättigheter, säger Ulrika Westerlund.
RFSL vill se ett avskaffande redan till halvårsskiftet, medan signalerna från ansvarige minister Göran Hägglund snarare handlar om att lagändringen kan bli verklighet först sommaren 2013.

Mer om tvångssteriliseringar:

Transpolitiska framgångar firades hos RFSL


Trans- och hbt-rörelsen gläds idag

”Jubel och fanfarer”- KD svänger om tvångssterilisering

77 169 namn mot tvångssterilisering

Steriliseringskrav tas upp innan sommaren

V och Mp driver på mot tvångssterilisering

Transsexuella avhumaniseras i debatten

Avklädd protest mot tvångssterilisering

Namninsamling mot tvångssterilisering

Tvångssteriliseringarna måste upphöra

Vi vet vad ni tycker – när blir det verklighet?

Vänstern tar utskottsinitiativ

QX Ledarstick: Testballongen gav klart besked

HBT-ministern dementerar regeringsuppgörelse


Tvångssterilisering blir kvar: ”Ett oerhört svek”

Moderater vill avskaffa steriliseringskrav

Maria Larsson kritiseras av sina egna

Politisk majoritet för transreformer

Tryck på Kristdemokrater efter rapport om transsexuella