Steg ett klart för könsneutralt äktenskap

Lagrådet beslutade vid sitt sammanträde den 25 november att den lagrådsremiss om ny äktenskapslagstiftning som regeringen lagt fram får grönt ljus. Regeringen föreslår i denna de ändringar som alla fyra partier är överens om. Den största förändringen handlar om att Svenska kyrkan jämställs med övriga trossamfund Frågan om att göra äktenskapet könsneutralt kommer, på grund av splittringen i regeringen, att antas via riksdagen.
Från regeringspartier som är för en könsneutral äktenskapslagstiftning har man valt att ta en omväg för att regeringen formellt inte skall vara splittrad. När nu de delar man är eniga om är klara så kommer de tre partier som är för en könsneutral ordning att lägga motioner i riksdagen. I riksdagen finns en tydlig majoritet för reformen.
Oppositionen har kritiserat regeringen för denna manöver. I en gemensam motion presenterad av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet föreslogs en tidsplan där det könsneutrala äktenskapet skall införas 1 januari 2010.
Fredrik Reinfeldt gick den 5 november ut och la upp regeringens tidsplan som landade den 1 maj 2009.
I civilutskottet svarade oppositionen genom att i förra veckan begära att deras motion, som innehåller det man menar är en fullkomlig lagstiftning, skulle behandlas direkt och därmed göra det könsneutrala äktenskapet verkligt redan 1 januari 2010.
Detta avvisades av regeringspartierna som istället fortsätter följa den av statsministern utstakade tidsplanen.
Närmast på tur står nu motionen från de tre regeringspartier som är för könsneutralt äktenskap. Troligen kommer den i huvudsak likna oppositionens flerpartimotion och en jämkning kommer därefter att kunna ske i civilutskottet.
Även det förslag till ny lag som kommer via riksdagen skall sedan prövas av Lagrådet innan det kan bli verklighet.

Läs även:
Könsneutrala äktenskap: Vi kan gå till handling nu!

Lagrådsremiss om äktenskapslag klar Ingen anledning att försinka äktenskapet till 2010 Först könsneutralt äktenskap – sedan civiläktenskap! Dragkamp om äktenskapslag Reinfeldt: ”Redan i midsommar kan bröllopsklockorna ljuda” Civilt eller ej – äktenskap heter det Oppositionsförslag om könsneutralt äktenskap presenterat Tvångsgift inte registrerade partners Bodström drog igång höstens äktenskapsdebatt