Amnesty och hbt-organisationen SMUG, Sexual Minorities Uganda, uppger att ett möte med hbt-aktivister i den ugandiska staden Entebbe i tisdags utsatts för en razzia ledd av landets ”etik”-minister och tidigare katolske prästen Simon Lokodo.
– Jag har stängt denna konferens eftersom den är illegal, sa han till konferensdeltagarna. Vi accepterar inte homosexualitet i Uganda. Så gå hem med er!
– Detta är ett upprörande försök att hindra människorättsförsvarares lagliga och fredliga aktiviteter i Uganda, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.
Amnesty och SMUG uppger att ministern beordrade polisen att arrestera aktivisten Kasha Jacqueline Nabagasera, men hon lyckades fly från det hotell där konferensen hölls och undgick arrestering. Kasha Jacqueline Nabagasera belönades nyligen med ett pris för mänskliga rättigheter för hennes hbt-arbete i Uganda.
Razzian genomfördes en vecka efter att en ny lag om att ge livstids straff för homosexuella och införa en angiveriparagraf åter lyfts i det ugandiska parlamentet. Lagförslaget som tidigare även innehöll dödsstraff har skapat en spänd relation med många givarländer och den ugandiska regeringen har försökt distansera sig från den. Amnesty ser därför en ministers ingripande mot hbt-mötet som extra allvarligt.
– Regeringen måste då agera på ett sätt som visar att de inte stödjer förslaget. Det handlar om att tillåta människorättsförsvarare att hålla legitima, fredliga möten även i frågor som rör hbt-rättigheter, säger Salil Shetty i ett pressmeddelande.
Från SMUG fördöms regeringsmedlemmens agerande.
– Att stänga vårt möte är ett brott mot våra konstitutionella rättigheter men denna kräkning kommer inte stoppa oss från att fortsätta kämpa för likabehandling av alla Ugandas medborgare, säger Frank Mugisha

Mer om Uganda

Livstidsstraff och angiverilag på väg i Uganda


Förbudslagar diskuteras i Nigeria och Uganda

Kasha Jacqueline hyllad i Geneve

Beslut om ugandisk antihomolag dröjer

Ugandisk HBT-aktivist prisas

Ugandisk hbt-aktivist mördad Stopp för outing i Uganda ”Häng homosexuella” uppmanar tidning i Uganda Skrämmande dokumentär om hatpredikanterna i Uganda Birgitta Ohlsson tror att ”antihomo”-lag skrotas

Mathildas film om Uganda prisad


450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda